Heeft u vragen 06 - 100 72 209
32 klanten beoordeelden ons:
9.1 / 10

Home > Nieuws > Max Verstappen

Max Verstappen

03-06-2016

Max Verstappen

 

Fysiek Mentale Weerbaarheid

Ongenadig is de media, of het nu gaat om een overwinning van buitenaards niveau of een ongelukkige crash op het circuit der masters. De hele wereld vindt opeens iets van Max Verstappen.  

‘Hoe doet hij dat’, de experts zijn veelvuldig aan het woord. Van racesportdeskundigen tot aan neurowetenschappers; er moet een verklaring komen. Fysiek Mentale Weerbaarheid van een buitengewoon niveau.

Fysieke Fitheid lijkt een logisch eerste vereiste. In een gemiddelde race verliezen de coureurs al zo’n 3 liter vocht. Daar komen – om nog maar iets te noemen – nog de g-krachten bij die bijna continue op het lichaam van de coureur drukken. Tot dusver levert het weinig discussie op.

Mentale fitheid is een bijzonder onderwerp. Wie Max hoort praten, weet dat het een bijzonder onderwerp is. Totale focus. Een focus die de gemiddelde mens niet kent. Bij verre na niet. Slechts een enkeling op aarde kan in een kleine tijdseenheid een dergelijke focus bereiken. Max gaat verder: Hij kan een gesprek met je voeren, de pers te woord staan, zijn sponsorverplichtingen nakomen, eten, drinken, zijn overwinning vieren …. En dan nog is er die focus!

Hersenen

Er wordt veel gevraagd van de hersenen van een coureur. Coureurs van wereldformaat hebben een uitzonderlijk ontwikkeld lerend vermogen, beoordelingsvermogen en probleemoplossend vermogen (Rainer Goebel).

Waarvan zou zo’n focus als die van Max (al hebben we het dan maar over seconden) in de kleinste procenten kunnen verslappen?

Zouden ook zijn hersenen scheurtjes in de focus kunnen veroorzaken?

Is Monaco daar een voorbeeld van? Het circuit waar hij vorig jaar al crashte, leerde hem dit jaar weer nederig te zijn. Het circuit waarvan hij voor het raceweekend liet weten dat zijn belangrijkste doel ‘het uit de muur blijven’ was.

Na acceptatie komt er weer ruimte en vrijheid om successen te behalen. Max kan dit en weet dit. Een scheurtje in zijn focus maakt hem weer een beetje mens. Een mens waar wij ons zo graag mee willen vergelijken. We zullen nog meer van hem houden. Max zal er van genieten, totdat hij weer tot de orde wordt geroepen door zijn buitenaardse ziel.